niedziela, 7 listopada 2010

Krążkowe black or white

Skąd ten przepis się wziął?

… czyli wariacje z ciasta na waniliowe a'la rogaliki (rożki budyniowe). Z góry spieszę wyjaśnić, że inspiracja nie był wcale przebój Michaela Jacksona, choć tytułowe black or white mogłoby to sugerować ;-) To jedynie moje zamiłowanie do kombinowania z przepisami sprawiło, że musiałam raz jeszcze wrócić do tego przepisu i go nieco zmienić. Tak to już widać jest jak się stwierdzi, że "przepis jest prosty, więc w sumie nie było co tu zmieniać". Oto kolejny dowód obalający tą teorie :)

Zmian faktycznie nie można nazwać wielkimi, gdyż zmianie ulega tylko forma oraz 1 składnik - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru. W przypadku krążków white modyfikacja jest niewidoczna gołym okiem, a i w smaku to raczej zadanie dla smakoszy. Być może wszystko za sprawą tartych migdałów, które nie są aż tak wyraziste. Inaczej za to sprawa ma się przy wersji black - przede wszystkim w oczy rzuca się ciemny kolor z białymi drobinkami, a to wszystko za sprawą kakao i wiórków kokosowych. W smaku różnicą również jest znacząca. Krążki black są mniej słodkie (można powiedzieć nawet lekko wytrawne). Ponadto ciasto na te krążki, jak to przystało na ciemną stronę mocy, są nieco trudniejsze w obróbce, gdyż za sprawą wiórków kokosowych ciasto ma mniej zbitą konsystencję, a co za tym idzie bardziej się kruszy przy formowaniu.

Z uwagi na fakt, iż krążki są zdecydowanie cieńsze niż a'la rogaliki, wychodzi ich o wiele, wiele więcej z porcji ciasta, stąd podane składniki zredukowane zostały o połowę, a i tak wychodzi ich sporo. Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę nic nie stoi na przeszkodzie by zwiększyć ilość ciasta :)



Składniki:

  • 110 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • black: 2 łyżki kakao + 50 g wiórków kokosowych / white: 50g tartych migdałów
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Instrukcja:

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść.  Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego krążki (u mnie: za pomocą kieliszka do wódki). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez ok. 9 minut.


Oryginalny przepis:

1 komentarz:

  1. Normalnie nie wierzę w to co robię ;P ja i komentowanie na stronie z przepisami??
    Heh jedynie w roli Łasucha^^
    Ogarnęło mnie dwojakie zdziwienie:
    1. Jakby każdy przepis miał taki oryginalny wstęp to chyba bym została mistrzem kuchni (Och te kuszące porównania)
    2. Ślinka mi cieknie na wersję black a niby za kokosem nie przepadam...a ponadto to słodki pamper ze mnie i do wersji wytrawnej??
    Nie mniej zapewne obie wersje to niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń